WEKO3
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日本の地ビールの品質特性とその変遷
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
KJ00008087199.pdf (792.5 kB)
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2012-09-21 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 日本の地ビールの品質特性とその変遷 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | Quality Characteristics of Japanese Craft Beers and Their Transition | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 国産地ビール | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | スタイル | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 一般成分 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 品質特性 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Japanese craft beers | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | beer style | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | componential analysis | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | quality characteristics | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | transition | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00164184 | |||||
論文名よみ | ||||||
タイトル | ニホン ノ ジビール ノ ヒンシツ トクセイ ト ソノ ヘンセン | |||||
著者 |
徳田, 宏晴
× 徳田, 宏晴× 本間 裕人× 中西 載慶× TOKUDA, Hiroharu× HOMMA Hiroto× NAKANISHI Kotoyoshi |
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著者所属(日) | ||||||
東京農業大学短期大学部醸造学科 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京農業大学短期大学部醸造学科 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京農業大学短期大学部醸造学科 | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Brewing and Fermentation, Junior College of Tokyo University of Agriculture | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Brewing and Fermentation, Junior College of Tokyo University of Agriculture | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Brewing and Fermentation, Junior College of Tokyo University of Agriculture | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 資料 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Research Data | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 我が国の地ビールの一般成分分析を,カテゴリー(上面発酵濃色・淡色,下面発酵濃色・淡色)・醸造期間別(1999-2002年および2008-2010年)に行った。その結果,いずれのカテゴリーのビールにおいても,醸造年度により成分組成(品質)に若干の変動が見られた。近年の地ビールでは,10年ほど前ものと比較して,ビール中のリンゴ酸濃度の低下とクエン酸濃度の増加が認められた。また,ポリフェノール含量が低下していた。さらに,近年その数が増加傾向にあるオリジナル・スタイルビールでは,有機酸と糖質の風味バランスが保たれつつ,両者の濃度が増量されたビールが多かった。小規模醸造によって生産される地ビールに関するこの様な特性を消費者に認識していただき,地ビール業界が今後とも継続的に発展することに期待したい。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Componential analysis of Japanese craft beers was carried out in order to investigate the quality characteristics and their transition. The slight variations of the beer quality depending on a brewing year were observed in the beers of all categories. The concentration of the citric acid of the beers brewed from 2008 to 2010 had become higher than that of the beers brewed from 1998 to 2002. As opposed to this, the content of malic acid and polyphenol in the latest beers became lower. Furthermore, some "original style of beers" with the sufficient balance of organic acid and non-fibrous carbohydrates have also appeared in recent years. | |||||
書誌情報 | 巻 57, 号 2, p. 126-137 | |||||
レポート・講演番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | E | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 8 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00008087199 |