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ポテトパルプとビートパルプの市販酵素剤による液化
https://nodai.repo.nii.ac.jp/records/298
https://nodai.repo.nii.ac.jp/records/298c7b33408-a8cb-4c39-90a7-4c149d291d22
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2007-09-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ポテトパルプとビートパルプの市販酵素剤による液化 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | Practical Liquefaction of Potato Pulp and Sugar-beet Pulp by Commercial Enzymes | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ポテトパルプ | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ビートパルプ | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 液化 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食品加工用酵素 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | potato pulp | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | beet pulp | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | liquefaction | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | food-processing enzyme | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00164184 | |||||
論文名よみ | ||||||
タイトル | ポテトパルプ ト ビートパルプ ノ シハンコウソザイ ニヨル ヘンカ | |||||
著者 |
宮地, 竜郎
× 宮地, 竜郎× 藤村 朱喜× 中川 智行× 鷹野 アユム× MIYAJI, Tatsuro× FUJIMURA Shuki× NAKAGAWA Tomoyuki× TAKANO Ayumu |
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著者所属(日) | ||||||
東京農業大学生物産業学部食品科学科 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京農業大学生物産業学部食品科学科 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京農業大学生物産業学部食品科学科(岐阜大学応用生物科学部食品生命科学課程) | ||||||
著者所属(日) | ||||||
北海道糖業株式会社 | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Food Science and Technology, Faculty of Bioindustry, Tokyo University of Agriculture | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Food Science and Technology, Faculty of Bioindustry, Tokyo University of Agriculture | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Food Science and Technology, Faculty of Bioindustry, Tokyo University of Agriculture (Faculty of Applied Biological Sciences, Gifu University) | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Hokkaido Sugar Co., Ltd. | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 資料 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Research data | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | ポテトパルプとビートパルプを食品素材として有効に利用する目的で,市販酵素剤を用いたパルプの簡便な液化を試みた。121℃,20分間のオートクレイブ処理によりパルプの単細胞化とデンプンのα化を行い,パルプ中の不溶性成分の液化率は液化後に得られた残渣の乾燥重量より求めた。各種酵素剤を用いたスクリーニングの結果,ペクチナーゼPL,セルラーゼA,ビオザイムA(α-アミラーゼ製剤)が二種のパルプの液化に効果的であった。三種類の酵素剤を組み合わせることで,オートクレイブ処理をしたホテトパルプとビートパルプ中の不溶性成分は,それぞれ89%と59%の液化率で消化された。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | With the goal of effective utilization of potato pulp and sugar-beet pulp as foodstuffs, we developed a simple and practical method for partial liquefaction of the pulps through the use of commercial food-processing enzymes. To improve the liquefaction process, swelling of insoluble components and gelatinization of starch in the pulps were performed by autoclaving at 121℃ for 20min prior to enzyme treatment. The liquefaction rates of the components in the autoclaved pulps were calculated from the dry weight of the residue obtained after enzymatic liquefaction. A screen of several commercial enzymes revealed that Pectinase PL, Cellulase A and Biozyme A (α-amylase preparation) were the most efficient enzymes for liquefaction. Using a combination of these three enzymes, the components in the autoclaved potato and sugar-beet pulps were digested with liquefaction rates of 89% and 59%, respectively. | |||||
書誌情報 | 巻 52, 号 3, p. 147-150 | |||||
レポート・講演番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | E | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 4 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00004867535 |