@article{oai:nodai.repo.nii.ac.jp:00000958, author = {吉田, 実花 and 梅島, 芙美 and 今井, 祥子 and 馬場, 正 and 山口, 正己 and Yoshida, Mika and Umeshima, Fumi and Imai, Shoko and Baba, Tadashi and Yamaguchi, Masami}, issue = {4}, month = {Mar}, note = {長野県で収穫されたリンゴ果実の抗酸化能をoxygen radical absorbance capacity(ORAC)法により測定した。まず6品種の果肉のORAC値を比較した。‘ふじ’については,同日収穫での品質のばらつき,さらに収穫日や貯蔵条件がORAC値に与える影響を調査した。その結果,リンゴのORAC値は‘紅玉’,‘ふじ’が最も高く,‘シナノゴールド’の1.8倍を示した。同日に収穫した果実でも果実間で1.7倍の差異がみられ,ORAC値がばらつきやすい品質であることがわかった。また,暦日から判断した適期で収穫した果実で最も高いORAC値を示したことから,抗酸化能の面からも適期収穫果が高品質であることが示唆された。貯蔵期間中のORAC値は貯蔵温湿度に関わらずほぼ一定であった。抗酸化能の高い果実の提供のためには,収穫時点でのORAC値が高いことが重要だと考えられる。, The antioxidant capacity of apples harvested in Nagano prefecture was determined using the oxygen radical absorbance capacity (ORAC) method. We measured the ORAC value of six varieties of apple. The effects of harvest date and storage conditions on ORAC value were also investigated in ‘Fuji’. We found that the ORAC value of ‘Kogyoku’ and ‘Fuji’ was the highest out of the six apple cultivars and 1.8 times higher than that of ‘Shinano Gold’. There was 1.7 times difference in ORAC value between individual fruits of ‘Fuji’. The fruits harvested at the optimum time had the highest ORAC value in ‘Fuji’ apples and the value remained stable during storage. The optimum harvest date determined using the calendar and from experience was also optimal in terms of antioxidant capacity., E, 3, P, 論文, Article}, pages = {154--159}, title = {長野県産リンゴ果実における抗酸化能の品種間差異と収穫日および貯蔵による変化}, volume = {67}, year = {2023}, yomi = {ヨシダ, ミカ and ウメシマ, フミ and イマイ, ショウコ and ババ, タダシ and ヤマグチ, マサミ} }