@article{oai:nodai.repo.nii.ac.jp:00000839, author = {桑山, 翔一 and 田中, 純平 and 山元, 翔太 and 中山, 俊一 and 門倉, 利守 and 鈴木, 健一朗 and Kuwayama, Shoichi and Tanaka, Jumpei and Yamamoto, Shota and Nakayama, Shunichi and Kadokura, Toshimori and Suzuki, Ken-ichiro}, issue = {4}, month = {Mar}, note = {清酒の呈味や香りに影響を与える化合物は主にアルコール発酵を担う酵母によって生成される。酵母は減数分裂の過程でゲノムの再編成が起こることから,胞子形成後の一倍体株には親株と異なる性質を示す株が現れることが知られている。そこで本研究では,酒質の多様化を目指し,清酒酵母であるきょうかい酵母K701を親株として一倍体株を取得し,清酒小仕込み試験により親株の醸造特性と異なる株と類似した株を取得した。特に,H14株は発酵能と酢酸イソブチル生成能が優れていた。今後,これらの一倍体株を用いた交配により,多様な醸造特性を発揮する2倍体株への育種が期待される。, Since sake yeasts produce not only ethanol but also compounds related to flavor and taste during sake brewing, the sake yeasts exhibiting various types of fermentation products are intensively isolated. One of the major breeding methods is mating of haploid strains because of the genome rearrangement which occurrs during meiosis and haploid strains showing different properties against the parental strains. In this study, we isolated a high isobutylacetate producing haploid stain H14 from diploid sake yeast Kyokai No. 701 as a parental strain. The strain H14 also showed high ethanol productivity during sake brewing. Using this haploid strain H14 showing high ethanol and isobutylacetate productivity as a parental strain leads to development of new diploid sake yeasts., E, 3, P, 論文, Article}, pages = {111--116}, title = {清酒酵母きょうかい701号を親株とした高酢酸イソブチル生産性一倍体株の取得}, volume = {65}, year = {2021}, yomi = {クワヤマ, ショウイチ and タナカ, ジュンペイ and ヤマモト, ショウタ and ナカヤマ, シュンイチ and カドクラ, トシモリ and スズキ, ケンイチロウ} }