@article{oai:nodai.repo.nii.ac.jp:00000479, author = {竹井, かおり and 市村 匡史 and TAKEI, Kaori and ICHIMURA Masashi}, issue = {2}, month = {2016-04-20}, note = {本試験では,ハーブ類が青枯病菌に対して示す発病抑制の作用機構の解明を目的に,ハーブ根の抗菌活性を検討すると共に,ハーブを水耕した培養液を分析して,根からの抗菌物質の溶出の可能性について検討した。抗菌活性試験の結果,ハーブ根の基部,中間部では主にハーブ根圏微生物によるものと考えられる阻止帯が形成され,先端部では主にハーブ分泌物によるものと考えられる阻止帯が形成された。また,ハーブ根圏微生物由来阻止帯から分離した根圏微生物は,青枯病菌に対して抗菌効果を示すことを確認した。さらに,7種のハーブを水耕した培養液では,スイートバジルからオイゲノールを,タイムからチモールを検出したが,これらの精油成分は様々な微生物に抗菌効果を示すことが知られている。以上のことから,今回供試した7種のハーブは,根からの分泌物の抗菌性だけでなく,基部から中間部の発育の進んだ部位の根で青枯病菌に抗菌作用を持つ微生物と共存するなど,複合的に青枯病への抵抗性を有している可能性が考えられた。, In order to determine how herbs showed antibacterial activity against Ralstonia solanacearum, inhibition zone by excised herb roots was measured and secreted essential oil components in the nutrient solutions were detected by gas chromatograph. The herbs used in this study were sweet basil, perilla, oregano, thyme, roman chamomile, german chamomile and fennel. The roots of these herbs showed antibacterial activity. The basal part of herb roots produced an inhibition zone by the action of microbes in the rhizosphere environment. These microbes showed antibacterial activity in vitro. On the other hand, the distal part of roots produced an inhibition zone by the action of secretion of essential oils. In addition, essential oil components with antibacterial activity, i.e., eugenol and thymol, were detected in the nutrient solutions grown with basil and thyme, respectively. These results indicate that the herbs used in this experiment show antibacterial activity against Ralstonia solanacearum, possibly because of the presence of microbes in rhizosphere conditions and secretion of essential oils., E, 3, KJ00008087039, 論文, Article}, pages = {92--97}, title = {水耕ハーブの根ならびに根の分泌物が青枯病菌に及ぼす影響}, volume = {57}, year = {}, yomi = {タケイ, カオリ and イチムラ, マサシ} }