@article{oai:nodai.repo.nii.ac.jp:00000139, author = {廣瀬, 友二 and 雨宮 泰史 and 田邊 猛 and Hirose, Tomoji and Amemiya Yasushi and Tanabe Takeshi}, issue = {3}, month = {2016-04-20}, note = {茶樹の更新は,生産力を保ち,茶園管理の作業性を確保する面から樹高を低く維持するために行われるが,強いせん枝は一時的に収量が減少する。傾斜地茶園では,うねの山側と谷側部で新芽の生育が均一でないことが多く,可搬型摘採機を用いる場合,谷側部の樹高が高いと機械を高く持ち上げなければならず,困難な作業となる。そこで今回,中切りと深刈りを併用した樹形改良せん枝を行ったところ,中切りほどは摘採面幅を狭くすることなく,翌年一番茶芽の伸びが良く,茶樹の更新効果が認められた。傾斜地茶園における樹冠面の形状は,気温分布への影響を通じて一番茶収量をも左右する場合がある。改良樹形は,これまでの弧状樹形に比べ,うねの山側部と谷側部の温度差が少なく,低温の極値も高く,気象災害軽減上も有利な樹形であると考察した。また,谷側部を斜面側に角度をつけた更新方法にすることによって,摘採,せん枝,特に薬剤散布の作業性に優れた樹形となった。, Causes of differences in growth of tea between the upslope sides and the downslope sides of hedges in hillside tea fields and the methods to reduce them are studied. In the arc shaped bush formation, it was found that tea grew slower on the downslope sides than on the upslope sides. The air temperature around the tea bush in winter, the daily minimum temperature, was lower on the downslope sides of hedges than on the upslope ones. The arc shaped bush formation along slopes that are pruned away deeply has less difference in the temperature of canopy surface and less difference in the growth. This method showed good effects. In addition, the operation became more efficient., E, 9, KJ00004074158, 論文, Article}, pages = {201--207}, title = {傾斜地茶園における樹形の改善に関する研究}, volume = {46}, year = {}, yomi = {ヒロセ, トモジ and アメミヤ, ヤスシ and タナベ, タケシ} }