WEKO3
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群馬県N町在住高齢者の加齢による身体栄養状態の変化に関する実態調査
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00004867524.pdf (709.0 kB)
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2008-03-15 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 群馬県N町在住高齢者の加齢による身体栄養状態の変化に関する実態調査 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | Actual Conditions of Change of Nutritional Status by Aging in Elderly Community Residents | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 低栄養 | |||||
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主題 | iron intake | |||||
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主題 | iron insufficiency condition | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00164184 | |||||
論文名よみ | ||||||
タイトル | グンマケンNチョウザイジュウコウレイシャ ノ カレイ ニ ヨル シンタイ エイヨウジョウタイ ノ ヘンカ ニ カンスル ジッタイチョウサ | |||||
著者 |
森, 佳子
× 森, 佳子× 目加田 優子× 和田 智史× 近藤 珠里× 石川 卓巳× 長澤 伸江× 佐藤 文代× 井上 浩一× 川野 因× MORI, Keiko× MEKADA Yuko× WADA Satoshi× KONDO Juri× ISHIKAWA Takumi× NAGASAWA Nobue× SATO Fumiyo× INOUE Koici× KAWANO Yukari |
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著者所属(日) | ||||||
東京農業大学大学院農学研究科食品栄養学専攻 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京農業大学大学院農学研究科食品栄養学専攻 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京農業大学大学院農学研究科食品栄養学専攻 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京農業大学大学院農学研究科食品栄養学専攻 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京都立羽村・瑞穂学校給食センター | ||||||
著者所属(日) | ||||||
十文字学園女子大学人間生活学部食物栄養学科 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
十文字学園女子大学人間生活学部食物栄養学科 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
関東学院大学人間環境学部健康栄養学科 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Food and Nutritional Science, Graduate School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Food and Nutritional Science, Graduate School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Food and Nutritional Science, Graduate School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Department of Food and Nutritional Science, Graduate School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Tokyo Metropolitan Hamura・Mizuho Feeding Center | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Jumonji University | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Jumonji University | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Kantogakuin University | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Department of Nutritional Sciences, Faculty of Applied Bio-Science, Tokyo University of Agriculture | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Article | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 本研究は,65歳以上の健康な地域在住高齢者の(対象者95名)栄養状態を把握し,栄養教育における課題を抽出することを目的とした。ベースラインの調査は,2000年に行い,追跡調査を2005年に行った。5年間に,男女ともに身長,体重が有意に低下していた。血液性状は,2000年に比べて2005年で赤血球数,ヘモグロビン濃度,アルブミン濃度およびHbA1c濃度が有意に低下し,HDLコレステロール濃度が有意に増加していた。しかし,アルブミン値が3.8g/dl未満の高齢者は一人もみられなかった。栄養素等摂取状況は,2000年に比べて2005年で男性ではビタミンCおよび鉄摂取量が有意に低下していた。女性ではビタミンB2,鉄摂取量が有意に低下していた。そこで鉄不足状態が発現する可能性についてヘモグロビン値を元に正常群(男性 : Hb≧13g/dl, 女性 : Hb≧12g/dl),鉄不足群(男性 : Hb<13g/dl, 女性 : Hb<12g/dl)の2群に分けて検討したところ,鉄不足群は2000年においては11名であったのに対し,2005年には26名に増えていた。性,年齢を補正した結果,正常群に比べて鉄不足群で,2000年時におけるたんぱく質,鉄およびビタミンB12摂取量が有意に低値を示した。以上の結果より,本研究対象者において低アルブミン血症を示す高齢者は観察されず,たんぱく質栄養状態は全対象者で良好であった可能性,2005年で増加した鉄不足状態の発現には,2000年におけるたんぱく質,鉄およびビタミンB12等の摂取量の不足が関わる可能性が示唆された。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The purpose of this study was to estimate nutritional conditions among elderly community residents (95persons, ≧65 years old), and to explore strategies for nutritional education. A baseline survey was carried out in 2000 and was followed-up in 2005. During the 5 years, mean values of height and weight significantly decreased in both sexes. Levels of red blood cells, hemoglobin, serum albumin and serum HbA1c significantly decreased, while HDL-cholesterol levels significantly increased in a follow-up survey when compared to levels in the baseline survey. Intakes of dietary fat, iron and vitamin C in males, or iron and vitamin B2 in females were significantly decreased in the follow-up survey compared to those in the baseline survey. Based on hemoglobin levels in 2005, the participants were divided into two groups ; the iron normal group (male : Hb≧13g/dl, female : Hb≧12g/dl) and iron deficient group (male : Hb<13g/dl, female : Hb<12g/dl). Iron deficient group increased in the follow-up survey more than in the baseline survey. Adjusted for sex and age, protein, iron and vitamin B12 intakes in the baseline survey were significantly lower in the iron deficiency group than in the iron normal group. In addition, there were no subjects with hypoalbuminemia (Alb<3.8g/dl). In conclusion, this study suggested that dietary insufficiency of protein, iron and vitamin B12 intake at the onset of 2000 resulted in an increase in the number of iron deficiency persons in the follow-up survey. | |||||
書誌情報 | 巻 52, 号 4, p. 161-166 | |||||
レポート・講演番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | E | |||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 2 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00004867524 |